sini takde cerita lain, cerita pasal nora, pasal nora, pasal nora, pasal nora..hahahaha kita enjoy!!!!


Friday, April 15, 2011

rendang pucuk paku

 tengahari smlm suami call nak suh aku msk rendang pucuk paku utk mkn malam.
so aku pesan ngan dia suh singgah pasar malam tuk bli bahan nak masak.
memasaknya sangat senang sbb x mengeluarkan peluh modal yg banyak.
cuma perlu masa memasak yg agak panjang sbb kena masak smpi kering mcm serunding.

so, aku peturunkan ilmu hisap memasak aku nih:-

3 ikat pucuk paku - korang siang mcm nak goreng
(kalo seikat je kalo kering nanti adela sesudu yg tinggal :D)
bwg putih selabu - hiris mcm nak tumis
bwg merah 6 ulas - hiris mcm nak tumis
ikan bilis segenggam
cili blend
*aku tmbh daging lagi sedap tau korang*

masukkan minyak petrol masak (bnyk la jugak)
tumis bwg putih, bwg merah & ikan bilis
dah kuning masukkan cili blend, ikut suka pedas la
aku jenis mkn pedas so aku buh sesenduk gulai tu
dah agak² masak cili tu
korang buh la *daging - kalo nak buh la*
kalo xmo buh daging, masukkan je pucuk paku tu
korang masak je smpi agak kering
masukkan gula, garam & aji
korang masak smpi dia kering mcm serunding tau
nanti masa makan kunyah rasa krupp krupp garingnya
**lebih sedap di makan bersama nasi panas + ikan rebus goreng +
air semayang kopi suam² kuku = bertambah² nasi wehhhhh

silala cuba ye, anak2 i yg xmkn sayur selama ni pun
mkn nasi bertambah dengan ucapan "sedap la sayur nih mama"
"mama lah org yg palinggggggg pandai masak dlm dunia nih"
*** kembang idung sedepa*** ngeeeeee

ok la aku meraba meraban ntah ke mana

selamat mencuba


inila rupenya rendang pucuk dicita paku + daging aku semalam
masa ni air xkering lagi bau sampai ke rumah jiran kau
rugi kalo x mencoba

okla sayang, cau bedah!!!

6 comments:

  1. kak..nak cuba la petang ni..terliuq dah ni

    ReplyDelete
  2. yeye...dah update..tq kak nak cuba la resepi ni bila ijat mai sini cewahhh auuwww... >_<

    ReplyDelete
  3. yati, jgn kata hang akak pun satgi kena wat lagi sbb hat smlm dah abis xpuaih mkn sbb dok sebok bg org rasa ngeeeee

    ReplyDelete
  4. ti..hang buat skali mesti ijat xblk perlih dah wakakakaka

    ReplyDelete
  5. fuyooo...nampak sedap, menyelerakan...tp sy yg dok kt kampung ni suka rebus je. cicah sambal ngan ikan sungai. klu dpt ikan tengalan ke, loma ke dah gerenti makan bertambah ler nasi ari tu.. tp kan, nak cuba ler resepi ni... selalu tu goreng jer tak ler sampai kering... nak try ni..tq coz dpt resepi baru.

    ReplyDelete
  6. cik din..kalo dpt join ngan pekasam pehhhhh lagi heaven kekekeke

    ReplyDelete